Tajniki zapomnianej metody enfleurage 25 Kwi
Przydatne informacje

Tajniki zapomnianej metody enfleurage

Sztuka wytwarzania perfum jest prawie tak stara, jak dzieje ludzkości. Oczarowani wonią delikatnych kwiatów Starożytni szukali sposobu, by zatrzymać ich zapach na dłużej. Zapomnijmy na chwilę o perfumach w znanym nam nowoczesnym wydaniu, pachnącej cieczy zamkniętej w ozdobnym flakonie, i przenieśmy się do kolebki cywilizacji – Egiptu. To w ojczyźnie faraonów po raz pierwszy uzyskano zapachowy olejek eteryczny z płatków jaśminu, stosując metodę enfleurage.

Jak wygląda proces enfleurage?

Enfleurage to metoda wytwarzania olejków eterycznych z płatków kwiatów lub części roślin, który opiera się na zdolności absorbowania zapachów przez tłuszcze. Nie wiemy dokładnie kto i w jaki sposób wpadł na ten sposób. To jednak z pewnością Francuzi, a konkretnie najbardziej znani perfumiarze z Grasse, udoskonalili i rozpowszechnili tradycyjny proces enfleurage znany już z czasów starożytnych Egipcjan.

Metodą enfleurage pozyskuje się esencję zapachową tylko z wybranych rodzajów kwiatów, między innymi z tuberozy lub jaśminu. Te kwiaty, w odróżnieniu od róży lub kwiatów pomarańczy, jeszcze po zerwaniu produkują olejek eteryczny. Jeśli zostałyby poddane destylacji, proces ten uległby zatrzymaniu, a z płatków udałoby się pozyskać znikome ilości olejku eterycznego. Natomiast kwiaty umieszczone w zimnym tłuszczu jeszcze przez długi czas uwalniają pachnący olejek: kwiat jaśminu wytwarza do 4 lub nawet 5 razy więcej olejku niż zawiera w momencie jego zerwania, a tuberoza nawet do 12 razy więcej.

Świeże, suche płatki kwiatów, zaraz po zebraniu umieszcza się w tłuszczu. Niegdyś używano głównie tłuszczy zwierzęcych, takich jak wieprzowy lub wołowy smalec, ponieważ rzekomo mają lepsze właściwości absorbujące zapach. Można używać również oliwy z oliwek, oleju kokosowego, palmowego, parafiny lub mieszanki tłuszczy zwierzęcych i roślinnych. Ważne, by były to tłuszcze nielotne i możliwie bezzapachowe.

Mieszaninę tłuszczy rozprowadza się na niedużej szybce umieszczonej w drewnianej ramce nazywanej z francuskiego chassis, która tradycyjnie ma formę kwadratu o boku długości 50-80 cm. Warstwa tłuszczu powinna być odpowiedniej grubości, z reguły około 3 mm, ponieważ ma to wpływ na intensywność uzyskanego później zapachu. Po bokach, z każdej strony zachowuje się margines o szerokości 4 cm, którego nie pokrywa się tłuszczem. Chassis z kwiatami zatopionymi w tłuszczu układa się następnie w stosach i zostawia na 24-72 godziny. Następnie stare kwiaty zastępuje się nowymi. Proces powtarza się kilkukrotnie, średnio do 30 razy.

Kiedy tłuszcz nasiąknie olejkiem eterycznym ściąga się go z chassis za pomocą szpatułki po wcześniejszym usunięciu kwiatów (defleurage). Powstały produkt nazywany jest pomadą. Cena pomady zależy od ilości powtórzeń procesu enfleurage, a więc od intensywności uzyskanej woni.

Enfleurage wygląda nieco inaczej w przypadku użycia tłuszczu w płynnej formie, na przykład oliwy z oliwek. W ramce umieszcza się siatkę zamiast szklanej szybki. Na siatce rozkładana jest wełniana tkanina mocno nasączona oliwą, na którą wysypuje się kwiaty. Następnie proces powtarza się wielokrotnie tak jak w przypadku użycia tłuszczy w formie stałej. Na końcu, po usunięciu kwiatów nasiąkniętą tkaninę wyciska się pod dużym naciskiem mechanicznej prasy. Powstała mieszanka oliwy i olejku eterycznego nazywa się z francuskiego absolutes d’enfleurage.

Ekstrakcja esencji zapachowej

Kolejnym etapem jest pozyskanie esencji zapachowej z powstałej pomady lub absolutes d’enfleurage. Aby wyodrębnić olejek eteryczny, należy rozpuścić tłuszcz w alkoholu. Substancje miesza się ze sobą przez tydzień w specjalnym urządzeniu. Następnie mieszanka schładzana jest do -55 stopni Celsjusza. Proces powtarza się wielokrotnie, aż do usunięcia tłuszczu, ponieważ jedynie olejek eteryczny rozpuszcza się w alkoholu. Po jakimś czasie alkohol ulatnia się i uzyskiwany jest czysty absolut.

Jak przeprowadzić proces enfleurage we własnym domu?

Dzisiaj bardzo rzadko stosuje się metodę enfleurage na skalę przemysłową ze względu na duże nakłady surowców, czasu i pracy, a co za tym idzie wysokie koszty. Do wyprodukowania około 1 kg pomady potrzeba około 1000 kg kwiatów. Czasami wykorzystywana jest w małych perfumeryjnych  manufakturach i zakładach rzemieślniczych, gdzie stawia się na ekologię i indywidualny wkład w wykonanie produktu. Można też spróbować wykonać własny olejek eteryczny sposobem enfleurage w domowym zaciszu.

Chassis nie są niezbędne. Równie dobrze nadadzą się zwykłe szybki lub nawet szklane talerze. Ze względu na swoją konsystencję i brak zapachu idealnym tłuszczem okazuje się olej palmowy. Z kwiatów najbardziej nadają się te o intensywnym zapachu jak wspomniany już jaśmin, ale też żonkil, lilia lub gardenia. Długość przechowywania kwiatów w tłuszczu zależy od gatunku. Jaśmin wymaga 24 godzin, żonkil – 48, a lilia – 12.

Po 30-krotnym powtórzeniu procesu i usunięciu kwiatów powstałą pomadę należy przełożyć do słoika i zalać alkoholem. Powstałą miksturę trzeba mieszać każdego dnia przez tydzień, energiczne potrząsając słoikiem, a następnie wstawić do lodówki na 24 godziny. Alkohol powinien przez ten czas odparować. Cały proces zajmuje około 8 tygodni. Pomadę można przechowywać w ciemnym miejscu maksymalnie przez rok.

Mimo swojej czasochłonności niewątpliwą zaletą procesu enfleurage jest jego prostota i uzyskanie zapachu identycznego z wonią świeżych kwiatów, pozbawionego chemicznych dodatków. Enfleurage w szczególności spodoba się miłośniczkom własnoręcznie przygotowywanych kosmetyków i entuzjastkom naturalnych pachnideł.

Komentarze (0)

Brak komentarzy