Mango, kiwi i marakuja w perfumach – postaw na moc płynącą z egzotycznych owoców
Owoce egzotyczne najczęściej wykorzystywane są w odświeżających kompozycjach dedykowanych na wiosnę i lato. Takie perfumy są lekkie, wyjątkowo świeże i energetyczne, dlatego doskonale sprawdzają się na długie wakacyjne dni. Rześkie akordy trzymają się blisko skóry nie tworząc ciężkich oparów, które w słoneczne, gorące dni mogłyby zostać uznane przez otoczenie za zbyt intensywne. W letnich pachnidłach producenci bardzo często wykorzystują mango, kiwi i marakuję.
Soczysta moc mango
Egzotyczne mango to pyszny owoc pełen witamin i minerałów (zawiera m.in. witaminę C, E i A, witaminy z grupy B oraz potas, magnez i fosfor), który został odkryty już przed czteroma tysiącami lat w Indiach jako „owoc bogów”. Do Europy przywędrował w XVI wieku przywieziony przez hiszpańskich odkrywców.
Słodkie mango jest przepełnione pysznym sokiem, który dostarcza do organizmu błonnika. Owoc ten w dietetyce określany jest pogromcą tłuszczu, w medycynie naturalnej jest stosowany jako naturalne lekarstwo na ból gardła i chrypkę. W kosmetyce wykorzystuje się jego właściwości nawilżające i regeneracyjne (mango trafia głównie do kremów i balsamów przeznaczonych do cery dojrzałej).
Producenci perfum wykorzystali świeżą, orzeźwiającą moc tego egzotycznego owocu. Jest on łączony z malinami, kokosami, pomarańczą, bergamotką oraz akordami kwiatowymi.
Słodkie i energetyczne akordy mango można wyczuć między innymi w perfumach:
Jungle Elephant Kenzo --> do kupienia tutaj
Lady Milion My Gold Paco Rabanne --> do kupienia tutaj
Kiwi – kwaskowa mgiełka
Kiwi to charakterystyczny zielony owoc będący bogatym źródłem witaminy C. Bardzo chętnie wykorzystywany jest jako dodatek do deserów, egzotycznych sałatek i pysznych koktajli. Sok z kiwi jest lekko kwaskowy, dodaje energii i doskonale orzeźwia w letnie dni.
Te właściwości wykorzystali również producenci lekkich perfum letnich. Kiwi łączone jest przede wszystkim z innymi owocami (pomarańcze, cytryna, mandarynka), akordami kwiatowymi i wodnymi. Dodatek przypraw korzennych (m.in. różowego pieprzu czy gałki muszkatołowej) nadaje pachnidłom bardziej wyrazistego charakteru i przedłuża ich trwałość. Bazę perfum z kiwi i innymi egzotycznymi owocami zwykle buduje uwodzicielskie piżmo.
Kwaskowe kiwi trafiło między innymi do składu:
3 L IMPERATRICE Dolce & Gabbana --> do kupienia tutaj
Marakuja – słodko-kwaskowa egzotyka
Marakuja (męczennica jadalna) to egzotyczny owoc pochodzący z Ameryki. Odkryty został on przez rdzenne plemiona zamieszkujące tereny dopływów Amazonki. W Europie popularność zdobyła odmiana fioletowa sprowadzana z Kolumbii, Brazylii, Ekwadoru oraz Peru. Fioletowe owoce marakuji są lekko kwaskowe i bardzo soczyste. W medycynie naturalnej wykorzystuje się ich właściwości przeciwzapalne.
Marakuja zawiera witaminę C, niacynę, ryboflawinę, witaminę B6, A, E oraz K, wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, sód i cynk. Owoc dostarcza również porcję białek, nasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Doskonale smakuje jako deser (zjadany na surowo lub z dodatkami), urozmaicenie egzotycznych sałatek, potraw mięsnych i rybnych.
Perfumy z dodatkiem owoców marakuji są bardzo rześkie, dodają energii i doskonale odświeżają. Jednocześnie są one bardziej wyraziste niż kompozycje oparte o mandarynki, pomarańcze i inne popularne cytrusy.
Nuty tego egzotycznego owocu można znaleźć między innymi w Rocks Ralpha Laurena
Komentarze (0)